3.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Honnan tudhatod, hogy kutyád allergiás a pollenre?

 

 

A kutyákat is érinti az ősszel és tavasszal nagy mennyiségben jelenlévő pollen vagy a lakásban szálló por. Az ő szervezetük azonban másmilyen tünetekkel jelzi, amikor az immunrendszer éppen hevesebben reagál. Jellemzően az lehet árulkodó számodra, ha a kedvenced feltűnően sokat vakarózik. Mivel ez önmagában még sok mindent jelenthet, figyeld meg a kutyust pár napig.

 

Biztos, hogy környezeti allergia?

 

Tipikusan a pollen, a por, erős vegyszerek azok, amikre a házi kedvenc is allergiás lehet. A kutyus szervezetében található IgE immunglobulin azonosít mindent, amit idegen betolakodónak ítél. Azonnal figyelmezteti az immunrendszert, hogy védekezzen ellene attól függetlenül, hogy a négylábú csak érintkezett vele, vagy be is jutott a parazita vagy allergén a szervezetébe.

 

A környezeti allergia társulhat ételallergiához, de sajnos az is gyakori, hogy a silány minőségű táp szénhidráttartalma felerősíti a környezeti allergia okozta tüneteket. Amikor felfigyelsz a sűrű vakarózásra, érdemes a BioZoo.hu allergia elleni készítményei között fellelhető gyógygombával kiegészítened a kutya étrendjét. 

 

Milyen formában jelentkezik a környezeti allergia?

 

Embereknél az orrfolyás, tüsszögés, a szem viszketése, könnyezése a jellemző. A négylábúaknál is előfordulhat a szem csipásodása, köhögés, orrfolyás, tüsszögés. Jellemzőbb azonban, hogy szembetűnően sokszor vakarja magát, szőnyegbe, bútorokhoz dörgölőzik. Árulkodó lehet a mancs rágcsálása, nyalogatása, valamint ha a mancsaival a pofáját dörzsöli. 

 

Kifejezetten érzékeny és sérülékeny testrész a hónalj, a lágyék, valamint a combhajlat. Ezek az úgynevezett “hot spot” területek, ahol a bőr hajlamos a kipirosodásra és az állandó nyalogatástól a kisebesedett felületen könnyebben juthatnak be a fertőzést okozó baktériumok. Ezek aztán további nehézséget, vérzést, sőt fájdalmat is előidézhetnek a kutyusnál.

 

Mit tehetsz ellene?

 

A legjobb megoldás az lenne, ha egyáltalán nem kerülne kapcsolatba az allergénnel. Ha pollenre allergiás a kedvenc, akkor ez nem kivitelezhető, hiszen a benti jószágoknak alapvető szükségletük a séta. Az állatorvostól kaphattok szteroidokat vagy egyéb allergiaellenes gyógyszereket. Ezek elnyomják a kutya immunválaszának egy részét, ezzel hoznak enyhülést. Viszont így kevésbé lesz ellenálló más betegségekkel szemben.

 

Érdemes először a természetes készítményeket kipróbálni, és ha nem tapasztalsz jelentős javulást, akkor felkeresni az állatorvost. Adj a kedvencednek banánt, almát, petrezselymet vagy bogyós gyümölcsöket, ha nem vesebeteg. Ezek kvercetintartalma segíthet a tünetek előidézésért felelős hisztamin termelődést leállítani, így megszünteti a gyulladást és a viszketést. Jó választás a kolosztrum, valamint az Omega-3 zsírsavat tartalmazó olajok hozzáadása a táphoz.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...