10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Világhírű ceglédi kutyaiskola – végveszélyben

Csehi Pál nemzetközileg ismert kutyatenyésztő és kiképző, aki 30 éve foglalkozik kutyákkal. A Pali Dog Center Kft. telephelyén Cegléd és Csemő határában nevelkedett és képzett kutyusokból sok Amerikában, vagy az arab világban teljesít majd szolgálatot a rendőrség, határőrség, vagy katonaság kötelékében. A ma már nemzetközi hírnévnek örvendő vállalkozás azért került a napokban a hírek fókuszába, mert ott tanulnak a „migránsnak” nézett szaúdi rendőrök, határőrök is. De Csehi Pál szerint a veszélyt – a közvéleménnyel szemben – nem ők, hanem a 400 kilovoltos távvezeték építése jelenti – és nem csak a kutyaiskolájára.

– Hogy kezdődött ez a kutyák iránti szerelem?

– Panelben laktunk Cegléden és nem lehetett kutyám, ezért a környék összes kóbor kutyáját hazahordtam, amit persze a szüleim elvittek a menhelyre. Később lett egy hobbink, ahol már tarthattam kutyát, 16 éves voltam ekkor és Rex volt az első, egy félkeverék német juhász. Édesapám rendőr volt és gyakran mentem a munkahelyére, így beleszerettem sok szép szolgálati kutyába. Egy idő után magam is tenyészteni kezdtem őket. Közben kijártam a régi Gerje-parti kutyaiskolába, a konzervgyár mögé. Heti többször bicikliztem a vasútállomási lakástól a hobbihoz a kutyáért, majd onnan a kutyaiskolába és vissza – összesen 20 km-ert. Tehát már akkor fanatikus kutyabolond voltam! Rex-et K1 szintre fejlesztettem és vizsgát is tett, aztán bevonultam katonának, de ő nem volt törzskönyves, nem lehetett vele versenyezni. 22 éves koromban vettem az első törzskönyves németjuhászt. Asztrid jól tanítható állat volt, vele magyar bajnokságokon és világversenyeken indultunk. Sőt, Svájcban Európa Bajnokságon, Münsterben pedig világbajnokságon is részt vettünk. Ez utóbbin csekély eredménnyel, mert akkor még gyerekcipőben járt a magyar kutyakiképzés.

– Hogyan alakult át a hobbiból vállalkozássá a kutyázás?

– Szerettem a kutyákkal foglalkozni, úgyhogy már korán elkezdtem a szolgálati kutya – rendőrségi és katonai kutya – tenyésztést, alapkiképzéssel együtt. Ezeket aztán eladtam a magyar rendőrségnek. Ezalatt még a Közgépnél dolgoztam szervízszerelőként és 1986-ban egy őrző-védő vállalkozást is létrehoztunk többedmagunkkal. Ez utóbbi adta magát, hiszen volt kutyánk és ezekkel vállaltuk területek éjszakai őrzését, többek között az Füszért, Volán és Laing területét is. Fénykorában ez a vállalkozás 50 kutyával és 12 őrrel működött. Azonban 1993-ban egy másik céggel egyesültünk és megváltoztak a feladatok. Emellett volt még négy kutyaeledel boltunk is Cegléden és a környéken. Mindeközben a szolgálati kutya tenyésztés és kereskedelem egyre fejlődött, ezzel egyidőben jó együttműködési kapcsolatot alakítottam ki a német és holland partnereimmel. Úgy döntöttem, hogy főállásban csak ezzel fogok foglalkozni: a Közgépet otthagytam, a boltokat az öcsémre bíztam, az őrző-védő vállalkozásból kiléptem. Nem egyértelműen a pénz motivált akkor, ahogy most sem, nekem a hobbim és a szenvedélyem lett a munkám és ez boldoggá tesz!

– Milyen fajta kutyával foglalkoztok és mire képzitek őket? Egyáltalán, hogy kell elképzelni egy kutya képzését?

– Havonta 20-40 kutyát képzünk, egy-egy eb képzési ideje 3 hónap. Elsősorban németjuhász, malinois, labrador, valamint magyar és német vizsla fajtákkal foglalkozunk. Akár kölyök, akár nagyobb kutyát is vállalunk, ha részt vett alapképzésen. A másik ág a tenyésztés: a nálunk született kölykök közül 3 hónapos korukban kiválasztásra kerülnek a szolgálati képzésre alkalmasak.Vannak ugyanis báránylelkű kutyusok is, akik csak családi kutyának jók, őket értékesítjük. A szolgálati kutyának alkalmasakat kiadjuk családokhoz, akik rendszeresen visszahordják képzésre minden hónapban, majd 10 hónapos korban visszakerülnek a telepre. Itt az adott kutyus erősségeinek megfelelően továbbképezzük, majd átadjuk a hadseregnek vagy rendőrségnek, akik speciálisan kiképzik őrzésre, keresésre, vagy akár kommandósnak.

– Melyik kutyátok ért el különösen nagy eredményeket?

– Korábban nem közvetlenül a gazdáiknak adtuk el a kutyákat, hanem nyugat-európai partnereim juttatták el őket a szolgálati helyekre, így csak mióta közvetlen a kapcsolat, azóta látjuk a kutyák későbbi pályáját. Kiemelten jó a kapcsolat a texas-i Houston K9 Academy-vel, ahonnan rendszeresen kapunk beszámolót. Sőt a K9-es olimpiára is kihívtak, ahol láthattam a nálunk született és kiképzett kutyusokat, hogy milyen ügyesek. A leghíresebb kutya egyébként Zico nevet visel. Houston nem kisváros, de a városban a legjobb rendőrkutya, szinte minden szolgálatban elkap egy-egy bűnözőt. Büszkék vagyunk rá! Érdekesség, hogy mivel kevés kutyus talál itthon „munkát”, így angolul és németül tanítjuk be a vezényszavakat, de az amerikaiak direkt a magyar vezényszavakat kérik. Nem lehet megállni nevetés nélkül, ahogy texas-i akcentussal azt hallani, hogy: „Ereszd!” vagy „Fogd csibész!”

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/videos/1803955162982400/

– Hogy lettetek világhírűek, hogy Amerikából, az arab világból jönnek tanulni hozzátok?

– Ahogy teret nyertünk a holland és német partnereim mellett, jöttek az amerikai, arab vásárlók, ezáltal sokfelé el tudnak jutni a kutyáink. A szaúdiak, vagy kuvaitiak is régóta járnak kutyát vásárolni Magyarországra, mert a szolgálati kutyakiképzés központja Európa. Látják ezt a külföldiek, hogy mi másképp képezzük őket, ezért jönnek tanulni. A szaúdiak az első olyan csoport nálunk, akik azért jöttek, hogy megtanulják az alapkiképzés fortélyait. Egyébként nem éreztek idegenellenességet, jól érezték magukat Magyarországon, hiszen először vannak Európában. Voltak kirándulni Budapesten és Kecskeméten is, de csak Cegléden keltettek riadalmat. Egy, ma már nyugdíjas kutyakiképző rendőr a szakoktatójuk és nagyon szépen dolgoznak együtt a kutyákkal. Utánuk másik két csoport is fog érkezni, ők is már szolgáló határőrök, akik szintén kutyakiképzést – fegyelmi gyakorlatokat és az őrző-védő szolgálat alapjait – tanulják.  Egyébként annyira tetszett a képzés a szaúdiaknak, hogy középfokú és magasabb szintű kiképzésre is jönnének. Nagy elismerése ez a munkánknak és a magyar kutyakiképzésnek. Különösen annak fényében, hogy 25 éve még a magyar kutyákat nem igazán vették komolyan külföldön, ma pedig a legkeresettebbek, mert a legmagasabb minőséget képviselik. Örülök, hogy ebben a komoly fejlődésben én is kivehettem a részem.

– Elmondtad, hogy veszélybe került most ennek a nemzetközi hírű vállalkozásnak a jövője…

– Igen, a 400 kilovoltos távvezeték keresztül futna a területemen, ha nem változik a nyomvonal. Tudom, hogy az emberek, gyerekek egészségéhez viszonyítva az állatoké nem nyom annyit a latban, de 25 év munkája menne tönkre. A kutyatenyésztés bonyolult folyamat, az állatok biológiai és – kutyáknál különösen – érzékeny idegrendszerének megzavarása meddőséget eredményez. Nem beszélve arról, hogy az elektromágneses sugárzástól nyugtalanná válnak az állatok, így nem lehet őket tanítani. Sokkal mélyebben meg kellett volna vizsgálni milyen hatással van akár az én iskolámban élő 200 ebre, akár a környező tanyákon élő haszonállatokra ez a vezeték. Tudjuk, hogy 500 méter kell legyen a védelmi sáv az állatok esetén, nekem a tanyám mellett 50-100 méterre menne a vezeték. Érthetetlen, hogy embereknél a védősáv miért csak 28 méter?! Beleépítettem ebbe az iskolába az életemet és 50-60 millió forintot, felépítettem egy nemzetközileg ismert vállalkozást és ezzel a döntéssel elértéktelenedne, tönkremenne az egész. Öt évig kerestem megfelelő telephelyet és meg is találtam Cegléd határában, erdővel körülvéve, a lakosságot nem zavarva végezzük munkánkat. Nem találnék másik ilyen helyet, meg nincs is rá lehetőségem…

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem a fejlesztések, korszerűsítések ellen vagyok. Tudom, hogy ez milyen fontos előrelépés, a vállalkozásomban én is mindig az újításokra törekszem, de a jelenlegi nyomvonal nem csak az én, hanem sok más fejlődő tanya gazdaságát tenné tönkre. Harcos típus vagyok, úgyhogy mindent meg fogok tenni a távvezeték jelen nyomvonalának megváltoztatása érdekében.

FOTÓK a kutyaiskoláról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Vörös Jánosné vagyok Abonyból szeretnék többet tudni a kutyakiképzésröl a kutyám hét hónapos nem mindig fogad szót az alapokat megtanitottam ül, fekszik de ha valmikor megszídom hogy rossz kutya bosszut áll amit eddig betartott hogynem bántod szóra mindent magrongál.Kérem ha lehet válaszolják meg hogyan lehet a képzésbe bekerülni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...